Frukter

Frön är inneslutna i olika typer av frukter

Efter blomningen omformas pistillen till en mogen frukt och de övriga delarna av blomman vissnar bort. Det finns dels äkta frukter, de består bara av fruktämnen och frön, och dels skenfrukter som utöver fruktämnet och frön också innehåller andra blomdelar. Fruktens vägg är antingen hård och torr eller mjuk och saftig. Utformningen av frukten gör att frukter har olika namn. Man talar om: nöt, fröhus (kapsel, skida, balja), stenfrukt, och bär.

En nöt är en torr frukt med bara ett frö, exempel på nötter är: ekollon, maskrosfrön och gräsfrön. I botanisk mening är däremot varken kokosnöten, valnöten eller jordnöten nötter (de två första är stenfrukter och jordnöten är en ärtväxt, vars frukter är kapslar).

Med fröhus eller kapsel menar man en torr frukt som innehåller flera frön. Ärtväxternas frukter kallas baljor och korsblommigas skidor.

Stenfrukter är saftiga frukter med ett frö, hit hör till exempel körsbär, plommon och mango. Medan hallon, hjortron och björnbär är exempel på fruktförband av stenfrukter.

Saftiga frukter som innehåller mer än ett frö kallas bär. Exempel på bär är: apelsin, blåbär, banan, tomat, gurka och papaya.

Sortering:
Visa:
Vy: Lista Rutnät