Blommor

Blommor är den delen av gömfröväxterna som används för att de ska kunna fortplanta sig. Det som blomman har till uppgift är alltså att producera frön. De brukar för det mesta vara väldigt färgglada eller så doftade de gott för att de ska kunna locka till sig insekter för att kunna bli pollinerade. 

Blomman har två fertila delar på sig och det är ståndaren och pistillen. Det finns som en ring innanför kronbladen och det är det som de hanliga organen sitter och det är det som är ståndare. Beroende på vad det är för blomart så kan det vara olika många ståndare.

Blomman har också sterila delar och det är dess blad. Det finns en massa olika typer av blad på blommor. Ströblad sitter vid blomskaftets bas och de blad som finns på skaftet kallas för förblad. Blomaxel kallas den delen på blomman där skaftet övergår i blomma. Bladen sitter för det mesta som i två kransar och tillsammans kallas de för hylleblad. Det beror lite på vilken familj som en blomma hör till hur hyllebladen sitter i förhållande till fruktämnet. De finns tre olika varianter och det är antingen kringsittande hylle, översittande hylle eller undersittande hylle. Man kan även dela upp hylleblanden i foderblad och kronblad. De växter som är enhjärtbladiga har oftast två kransar med tre blad som ser likadana ut och de kallas ofta för kalkblad. Foderbladen är för det mesta bruna eller gröna, fria eller hopväxta. Kronbladen är de blad som brukar vara färgglada och de fungerar då ett slags skyltorgan för de pollinerande insekterna så att de ska lockas till blommorna. Själva kronbladen kan antingen vara fria från varandra eller så är de hopväxta och det kallas fribladig respektive sambladig. En del blommor har sporre för nektar och en del har en bikrona som är ett extra biskott på kronbladen eller kalken.

Sortering:
Visa:
Vy: Lista Rutnät