Kryddor

En krydda består enligt definitionen av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts mat på grund av sin smak, arom och färg.

Bordssalt är den viktigaste smaktillsatsen vid matlagning, men eftersom det är ett mineralsalt (natriumklorid) så räknas det inte som en krydda.

Förutom att använda kryddor inom matlagningen för att tillföra smak och förlänga hållbarheten så används även kryddor som medicin, som färgämnen och vid parfymtillverkning

Under 1400-talet utrustade flera europeiska länder expeditioner för att sjövägen till Indien och orienten med huvudsyftet att få kontroll över den värdefulla kryddhandeln.

Försöken att  finna Nordost- och  Nordvästpassagen misslyckades.

I ett annat försök att hitta sjövägen till Indien upptäcks Amerika 1492 av Christoffer Columbus och i och med detta kom kryddpeppar, vanilj,  chilipeppar och kakao till  Europa.

När portugiserna, ledda av Vasco da Gama, lyckades hitta Sydvästpassagen genom att segla runt Afrika till Indien 1498 fick Portugal kontroll över peppar- och  kardemummahandeln.